Kanıtlar Asla Yalan Söylemez

Kararlarınızı neye göre alıyorsunuz? Sözlere mi kanıtlara mı dayandırıyorsunuz? Uzun dönemli adli incelemeler ve beyin üzerine çalışan uzmanların birleştiği bir nokta var: Tanıklar oldukça güvenilmezdir. Bilimsel metodun neler kazandırabileceğinin tarihi örneği bu yazıda. Read More...

Hizmet Sektörünün İkilemi

Hizmet, çok özel bir üründür. Öncelikle üretildiği anda tüketilir. Depolama şansı yoktur. Bu yüzden raf ömrü de yoktur. Beklediği yerde bozulamaz.

Ama bunun bir de karşılığı var: Ürün iadesi de yoktur. Değiştirme de yapamazsınız. Garanti kapsamına da sokulamaz. Bu yüzden ürünün ilk seferinde, tam zamanında ve doğru şekilde hizmeti alana teslim edilmesi esastır. İlk sefer ve tam zamanı kolay anlaşılabilir ama ‘doğru şekilde’ ise konuda yıllardır teorik ve saha çalışmalarını yapanların ortaya koyduğu değerlendirme modelleri yer alıyor. Tabii ki her model gibi ilgili alana adapte edilmesi ve ete kemiğe bürünmesi şart.
İş Sağlığı ve Güvenliği, her şeye karşın ülkemizde yeni oluşmaya başlayan bir sektör. Ürün standartlarından raporlamaya, fiyattan satış sonrası hizmetlere kadar yeni yeni oluşmaya başlayan yöntem ve standartları hızlı kavrayan OSGB’ler bu konuda öne çıkacaklar.
Üstelik bu adaptasyon için 5 ay zaman kaldı. Gelecek çok yakın.
Hizmet asla standart bir ürün değildir ve temel karşılaştırma kriteri fiyat olamaz. Bu da hizmeti alanların asla unutmamaları gereken çok önemli bir kriterdir.
Müşteri hizmet kalitesini nasıl algılıyor? Bu kalite algısı hangi bileşenlerden oluşuyor? Müşterinin ne istediğini siz ne kadar anlıyorsunuz?
Sektörde yaşanan önemli bir problem de müşterinin ihtiyacını tespit etmeye gerekli çabanın harcanmıyor olması. Pek çok şirket elindeki hazır ürünlerden müşterinin tarifinden anlaşılana en yakın olanı teklif ediyor. Bu durumda ise hizmet sektörünün gerçek ikilemi ortaya çıkıyor. Hizmetin iadesi olmadığı için kötü hizmet müşteriyi başladığı noktanın gerisine götürürken hizmet sağlayıcı için de sonsuza dek kaybedilmesine yol açıyor.
OSGB özelinde anlatılıyor olsa da siz de hizmet üreten bir sektördeyseniz kendinize sormalısınız: “Ben bu standartların neresindeyim?”
Eğer cevabı beğenmediyseniz veya şüpheniz versa en kısa sürede sizi istediğiniz yerlere getirecek uzmanlarla temasa geçin.

Ya da bu sayfaya bir göz atın.

Risk Değerlendirmede Sezgisellik Sorunu

Risk değerlendirme farklı yöntemlerle yapılabilir. Ama doğru metot sizi yalnızca korumaz aynı zamanda kazandırır Read More...