İmkansızı İstemek

Her şeye bir arada sahip olmayı istemek insanın doğasında var. Fakat bu istekler kimi zaman birbirine düşman olabiliyor. Siz siz olun, ne istediğinize dikkat edin çünkü isteğiniz gerçekleşebilir. Veya asla gerçekleşmeyebilir.

İnsanların büyük kısmı ideallerindeki iş ortamı sorulduğunda iki şeyi mutlaka istiyor. Daha ilginci üstünkörü tahlillerle yapılan ideal işyeri tarifinde de bu iki özellik olmazsa olmaz sayılıyor.
Bu iki özellik ne derseniz:

  1. Mükemmel verimlilikte bir çalışma ortamı

  2. Aile yakınlığı

Size kötü bir haberimiz var: Aile ortamı, mükemmel verimliliğe en uzak ortamdır. Ev içinde hiç bir şey maksimum verimlilikte yapılmaz. Masayı kurarken en az taşıma yapılmaz. Yemek, en az malzeme veya araç gereçle hazırlanamaz. Temizlik bir uçtan diğerine önceden tasarlanmış bir rotada gerçekleşmez. Yemek en verimli şekilde tüketilip masa toparlanmaz.
Berbat bir işyeri örneği. Dahası da var. İnsanlar evin verimliliğini hiç ilgilendirmeyen konularda saatlerce konuşabilirler. Bunu yaparken daldan dala atlarlar, evin içinde gezinirler. Bir şeyler yer ve içerler. Tuvalete gider gelirler. Televizyon izlerler. Evde geçirilen bir günün fayda/maliyet analizini yaptığınızda ağlayabilirsiniz.
Ağlamayı bırakın, maliyet analizi bile yapıyorsanız en kısa sürede psikoloğunuza bir görünün. Ev, verimlilikten (adını net bir şekilde söyleyelim, ‘Alman Verimliliğinden’) en uzak ortamdır. Ama evi güzel yapan da bu niteliğidir.
Zaman baskısını yaşamayacağınız, hatalarınızın kafanıza kakılmayacağı (kabul, her evi kastetmiyoruz), rekabet şartlarının geçerli olmadığı, terfi için birbirinizle mücadeleye girmediğiniz, güzel sohbetler edebildiğiniz, kan dolaşımınızın düzene girdiği bir vahadır ev.
Ertesi gün gireceğiniz savaşlardan önce yaralarınız saracağınız, yaralarınızı sarmak için destek alacağınız o güvenli sığınaktır. Değerini bilin. Sakın işyerinize benzetmeye çalışmayın. İşyerinizi de eve benzetmeye çalışmayın.
Uzun lafın kısası, iş hayatı için ortaya konan ‘sihirli formülleri’ kalkıp iş dışı yerlere uygulamaya kalkmayın. Uygulamaya kalkanlarla da aranıza mesafe koyun. Evde, sanatta, ilişkide verimlilik olmaz.
Mutlu ve sağlıklı bir yıl yaşamanız dileğimizle.