Marka İtibarı

Markanızı yaratmak ve parlatmak için çok çalışıyorsunuz. Uzaklarda bir densizin bunu yerle bir etmesine izin vermeyin.

Bir markanın itibarı nasıl yüksek tutulur? Marka ve pazarlama danışmanlarının bu konuda söyleyeceği çok şey vardır. Konunun uzmanları oldukları için de mutlaka doğru şeyler söyleyeceklerdir. Onların söylediğini yargılayacak ne durumumuz ne de niyetimiz var. Hatta bir kaçı yakın çalışma arkadaşlarımız, aramızı bozmaya çalışmayın.
Fakat basit temellerden bakınca bir markanın itibarını yüksek tutmanın en kolay yolu düşmesine izin vermemektir. Yani eskinin tabiriyle önleyici faaliyetler. Söylemek yapmaktan kolay tabii ki. Yapmak neleri içeriyor? Markanın itibarının yüksek tutulması; iç ve dış operasyonların ve proseslerin her zaman yüksek standartta tutulması ile mümkün.
Hayır, ifade hatası yok. Operasyon ve proses farklı kavramlardır. Ne yazık ki, gündelik yaşamda operasyonların toplamı proses ve proseslerin parçaları operasyondur gibi kullanılıyor. Halbuki Shingo’nun da çok net ortaya koyduğu gibi katma değer üreten aksiyonlar süreçleri oluştururken bu proseslerin yürümesi için yapılan ve katma değer üretmeyen yardımcı işler operasyondur. Proses ve operasyon farklı eksenlerdeki faaliyetlerdir.


Konuyu daha fazla dağıtmadan ve rayından çıkmadan odaklanırsak proses ve operasyonların yüksek standartta tutulması; niyet, alışkanlık ve kontrolden geçer. Her iş ve işletme için farklı seviyelerde performans göstergeleri mevcuttur. Ölçmediğinizi bilemezsiniz ve yönetemezsiniz. Bu durumda izlemeniz ve ölçmeniz gerekir. Tek noktada iseniz bu kontroller görece kolaydır fakat coğrafi olarak dağılmış ve gevşek bağlı noktalarda faaliyet gösteriyorsanız nasıl olacak?Gevşek bağlı demek, isim hakkı veya franchise ile yürüyen işletmeleri kastediyor. Bir denetim mekanizması kurmanız gerekir. Denetçiler bür çözüm. Uzaktan izleme sistemleri de. Ama ya maliyet ve frekans için ne diyeceğiz? Denetçilerin yetiştirilmesi, elde tutulması ve denetim noktalarına ulaştırılması maliyetlidir.
Uzaktan izleme ise kurulumu pahalı bir sistemdir ve sadece ‘izlenebilecek’ şeyleri izler.
İtibarı koruyacak faaliyetlerin önemli bir bölümü rutin faaliyetlerin doğru yapılması ile sağlanabilir. Günlük, haftalık, aylık, sabah, akşam görevleri gibi. Bunları ise kontrol listeleri ve delilleri ile uzaktan izleyebilmek ve kontrol altında tutabilmek günüm şartlarında sanıldığından çok daha kolay. Üzerine dozunda denetim ve uzaktan izlemeyi de katttığınızda geriye sadece ‘X Factor’ olarak da tarif edilen o zarif dokunuşlar kalacaktır.
Her itibar gibi marka itibarı da kolay kaybedilir, yerine zor konur. Siz siz olun kirlenmiş bir marka ile uğraşmak zorunda kalmayın.