Düşünmeye Ne Dersiniz?

Planlı çalışmak, plan yapmaktan geçer. Ama unutmayın önemli olan plan değil, planlamadır. O plana harcanan emek, konulan zihinsel birikim.

Gelecek de bir gün geldiğinde ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda bir fikriniz var mı? Gelecek nasıl gelecek? Ne zaman gelecek? İstediğiniz gibi mi gelecek? Fakat hepsinden önemlisi, nereden biliyorsunuz?
Geleceği ön görüp planlama yapmak çok önemlidir. Ne olacağını bilirsiniz, beklediğiniz durumlar ortaya çıktığında ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Ne zaman nerede, ne durumda olmanız gerektiğini bilirsiniz. Ama doğru düzgün planlama yapmışsanız. Eisenhower’ın dediği gibi: Plan hiçbir şey değildir. Planlama herşeydir.
O planı yapmaya ne emek harcadığınız, ne kadar zihin yorduğunuz, gerçekleri ve ilgili diğer bilgileri ne kadar kullandığınız planın başarısını belirleyecektir. Öncelikle dürüst olmanız gerekir. Kendinize karşı dürüst olmanız. Kişisel plan da olsa kurumsal plan da bu başlangıç şartını sağlamayacasanız planlama yapmaya boşuna başlamayın derim. Kimse gereksiz yere üzülmesin, sıkılmasın. Dürüstçe davranacaksanız aslında sıralama basit ve etkindir. Ne olduğunuza karar verin. Mevcut durumunuzu netleştirin. Ne olmak istediğinize karar verin. Aradaki farkı parçalara bölün. Vaz geçemeyeceklerinizi belirleyin. Ara adımları da görevlere dönüştürünce işiniz bitiyor. Bundan sonrası olanı biteni takip işi. İşler yolunda gidiyor mu? Yoldan saptık mı? Mevcut durumda değişiklik var mı? İşlerimizi etkiler mi? Ne yönde? Bugüne kadar neleri yanlış yaptık? Neden? Daha önemlisi neleri doğru yaptık? Neden?
Yukarıda da görüldüğü gibi bol bol sorgulamak, soru sormak önemli. Normalde sorulmayan, sorulmasına ihtiyaç duyulmayan, sorulmasından çekinilen, utanılan sorular. Bu soruların cevaplarından çıkan yeni soruları sormak lazım. Eğer yapabiliyorsanız daha başka tavsiyeler de olacak.
İç ve dış sistemlerinizin nasıl işlediğine bağlı olarak yöntemler tespit edeceksiniz. Stratejiniz taktiğinizi oluşturacak. Hazır planlarınız olacak. Herkes kafasını ellerinin arasına koyup ne olacağını veya başına bu işlerin neden geldiğini sorarken siz ne yapmanız gerektiğini biliyor olacaksınız.
Başka şeylere kafanızı yönlendirebileceksiniz. Hep birkaç adım önde olacaksınız. Oyunu karşı sahaya yıkacaksınız. Göze hoş gelen ve sonuç alan bir oyun oynayacaksınız. Ama bu noktaya gelmeniz hiç de kolay olmayacak.
Hazırsanız devamına....